Menyembunyikan Masa Terakhir Dilihat - Selesai Betul

Setiap hari, pasukan sokongan yang dijalankan oleh sukarelawan kami menerima beberapa ribu permintaan daripada pengguna kami untuk membantu mereka menyembunyikan mereka Terakhir Dilihat masa. Kami tahu ia penting dan telah bekerja keras untuk memperbaiki ciri ini. Kami ingin memastikan bahawa pengguna Telegram akan mempunyai ketepatan dan fleksibiliti yang tidak pernah berlaku sebelum ini, tanpa pertukaran biasa.

Mulai hari ini, anda boleh menentukan tepat yang akan melihat masa Terakhir Dilihat anda dalam kedua-dua kami iOS and Android aplikasi. Anda boleh memilih antara tiga pilihan asas (“Semua Orang”, “Kenalan Saya” dan “Tiada Siapa”) dan tambah any bilangan pengecualian ke dalam “Sentiasa Kongsi Dengan…” and “Jangan Berkongsi Dengan…” bahagian.

Sebagai contoh, dengan cara ini anda boleh menjadikan masa Terakhir Dilihat anda tersedia untuk semua orang kecuali bos anda, atau kepada sesiapa sahaja kecuali pasangan perkahwinan anda (atau sebaliknya, terpulang kepada anda). Jika anda ingin berkongsi Masa Terakhir dilihat anda hanya dengan kenalan anda serta ahli kumpulan berkaitan kerja yang anda miliki, anda boleh melakukannya dalam beberapa ketikan sahaja. Ini menjadikan kombinasi yang tidak terkira banyaknya mungkin.

Mengapa Ini Penting?

Untuk menjadikan keadaan adil, anda tidak akan melihat cap waktu Terakhir Dilihat untuk orang yang anda tidak berkongsi cap masa anda sendiri. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai kawalan berbutir — ketepatan Telegram membantu anda mengelakkan pilihan yang sukar. Sebagai contoh, anda tidak perlu memilih antara menyembunyikan Last Seen anda daripada bos anda dan dapat mengetahui apabila rakan baik anda berada dalam talian. Anda boleh memiliki kedua-duanya.

Terakhir Dilihat Baru-baru ini

Sudah tentu, ketiadaan cap waktu Terakhir Dilihat menyukarkan untuk mengetahui sama ada orang yang akan anda hubungi ialah pengguna biasa Telegram dan akan dapat membaca mesej anda. Itulah sebabnya walaupun masa Terakhir Dilihat disembunyikan, anda masih akan melihat nilai anggaran, seperti “terakhir dilihat baru-baru ini” (iaitu dari satu minit yang lalu hingga kira-kira 3 hari) atau “terakhir dilihat dalam sebulan”. Ini menjauhkan penguntit, tetapi membolehkan untuk memahami sama ada seseorang boleh dihubungi melalui Telegram.

Bercakap tentang pengguna yang tidak aktif, kami tidak akan mempunyai terlalu ramai daripada mereka tidak lama lagi. Mulai hari ini, akaun Telegram akan musnah sendiri selepas 6 bulan tidak aktif secara lalai.

Akaun Memusnahkan Diri

Syarikat-syarikat besar suka mengumpul data tentang pengguna mereka dan menyimpannya untuk masa yang tidak ditentukan. Telegram bukan organisasi komersial dan kami sangat menghargai ruang cakera kami. Tahun lepas kami memperkenalkan mesej yang boleh memusnahkan diri sendiri, hari ini kami menambah akaun yang boleh memusnahkan diri sendiri.

Mulai sekarang, jika anda berhenti menggunakan Telegram dan tidak log masuk sekurang-kurangnya 6 bulan, akaun anda akan dipadam bersama semua mesej, media, kenalan dan setiap data lain yang anda simpan dalam awan Telegram. Anda boleh menukar tempoh tepat selepas mana akaun tidak aktif anda akan memusnahkan diri sendiri – dengan pilihan dari 1 bulan hingga 1 tahun.



Ciri baharu ini sudah tersedia dalam kami iOS and Android aplikasi. Nantikan lebih banyak kemas kini berkaitan privasi.

Pasukan Telegram,
19 November 2014