2026年10月4日
Telegram မှာ တစ်စုံတစ်ယောက်ကို ပိတ်ထား (block) ပြီးတာတောင် နေရာအချို့မှာ သူတို့ရဲ့ မက်ဆေ့ခ်ျတွေကို ဆက်မြင်နေရနိုင်ပါတယ်။ ဒါက ပိတ်တာ မအောင်မြင်ဘူးလို့ မဆိုလိုပါဘူး။ အောက်မှာ အကြောင်းရင်းနဲ့ ဖြေရှင်းနည်းတွေကို အမှန်တကယ် မျက်နှာပြင်အတိုင်း ရှင်းပြထားပါတယ်။
တစ်ဖက်လူနဲ့ ကိုယ်ပိုင် ချတ်ကို ဖွင့်ပြီး အပေါ်ဆုံးက သူ့နာမည်ကို နှိပ်ကာ ပရိုဖိုင်စာမျက်နှာကို ဝင်ပါ။ 「အသုံးပြုသူကို ပိတ်ရန်」 ဆိုတာ ပိတ်ပြီးသား အခြေအနေမှာ ပြသနေတာကို အတည်ပြုပါ။ 「ဆက်တင်」-「ကိုယ်ရေးလုံခြုံမှုနှင့် လုံခြုံရေး」-「ပိတ်ထားသော အသုံးပြုသူများ」 မှာလည်း စာရင်းကို ကြည့်နိုင်ပါတယ်။ တစ်ဖက်လူက အဲဒီစာရင်းမှာ ပါနေရပါမယ်။ မပါရင် ပိတ်တာ မအောင်မြင်သေးတာဖြစ်လို့ ပြန်လုပ်ကြည့်ပါ။
သတိပြုရန်။ ပိတ်တာက ကိုယ်ပိုင်ချတ်နဲ့ ခေါ်ဆိုမှုကိုသာ သက်ရောက်ပါတယ်။ အရင်ရှိပြီးသား ချတ်မှတ်တမ်းတွေကို အလိုအလျောက် ဖျက်ပေးမှာ မဟုတ်သလို တစ်ဖက်လူကို သင့်အဆက်အသွယ်စာရင်းထဲက ဖယ်ရှားပေးမှာလည်း မဟုတ်ပါဘူး။
ပထမအချက်က ဘုံအုပ်စု (group) ဖြစ်ပါတယ်။ ပိတ်ထားခြင်းက ဘုံအုပ်စုထဲမှာ တစ်ဖက်လူရဲ့ စကားပြောတွေကို မြင်ခြင်းကို မတားဆီးပါဘူး။ အုပ်စုမက်ဆေ့ခ်ျတွေက အဖွဲ့ဝင်အားလုံး မြင်နိုင်တာဖြစ်လို့ ဒါက ဒီဇိုင်းအတိုင်းပါ။
ဒုတိယအချက်က မှတ်တမ်းဟောင်းများ ဖြစ်ပါတယ်။ ပိတ်ခင် တစ်ဖက်လူ ပို့ထားတဲ့ မက်ဆေ့ခ်ျတွေ ချတ်ထဲမှာ ကျန်နေဆဲဖြစ်လို့ အပေါ်ကို ဆွဲတင်ကြည့်ရင် တွေ့နိုင်ပါတယ်။ ပိတ်တာက မှတ်တမ်းဟောင်းတွေကို ရှင်းလင်းပေးမှာ မဟုတ်ပါဘူး။
တတိယအချက်က ချန်နယ် သို့မဟုတ် အုပ်စုထဲက ပြန်လည်ဖြေကြားချက်များ ဖြစ်ပါတယ်။ တူညီတဲ့ ချန်နယ် မှတ်ချက်ကဏ္ဍ သို့မဟုတ် အုပ်စုထဲမှာ သင်တို့ အပြန်အလှန် ဆက်သွယ်နေရင် တစ်ဖက်လူရဲ့ အများမြင်နိုင်တဲ့ စကားတွေ ဆက်မြင်နေရပါမယ်။
စတုတ္ထအချက်က တစ်ဖက်လူက အခြားအကောင့် သို့မဟုတ် သင်မပိတ်ထားတဲ့ အကောင့်ကနေ ဆက်သွယ်လာခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ ပိတ်တာက ပိတ်ထားတဲ့ အကောင့်တစ်ခုကိုသာ ရည်ရွယ်ပါတယ်။
ပဉ္စမအချက်က အသိပေးချက် ကျန်ရှိနေခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ ပိတ်လိုက်တဲ့ အခိုက်မတိုင်ခင် ပို့ပြီးသား အသိပေးချက်တွေ အသိပေးချက်ဘားမှာ ကျန်နေနိုင်ပြီး နှိပ်လိုက်ရင် မက်ဆေ့ခ်ျဟောင်းဆီ ရောက်သွားနိုင်ပါတယ်။
ဘုံအုပ်စုထဲမှာ တစ်ဖက်လူကို မမြင်ချင်ရင် အဲဒီအုပ်စုကို အသံပိတ် (mute) လုပ်နိုင်တယ်၊ ဒါမှမဟုတ် အုပ်စုအဖွဲ့ဝင်စာရင်းထဲမှာ သီးခြားပိတ်ထားနိုင်တယ်။ ဒါပေမဲ့ အုပ်စုထဲက အများမြင်နိုင်တဲ့ မက်ဆေ့ခ်ျကို သင့်တစ်ဦးတည်းအတွက်သာ ဖျောက်ထားလို့ မရပါဘူး။
မက်ဆေ့ခ်ျဟောင်းတွေ မထားချင်ရင် ကိုယ်ပိုင်ချတ်ထဲမှာ မက်ဆေ့ခ်ျတစ်ခုချင်းစီကို ဖိထားပြီး ဖျက်ရန် ရွေးပါ၊ ဒါမှမဟုတ် ချတ်မှတ်တမ်းတစ်ခုလုံးကို ရှင်းလင်းပါ။ ဖျက်တာက သင့်စက်ပစ္စည်းကိုသာ သက်ရောက်ပြီး တစ်ဖက်လူဆီမှာ အလိုအလျောက် ဖျက်မပေးပါဘူး။
တစ်ဖက်လူက အကောင့်လဲပြီး ဆက်သွယ်လာရင် အကောင့်အသစ်ကို ထပ်ပိတ်ပြီး 「ကိုယ်ရေးလုံခြုံမှုနှင့် လုံခြုံရေး」 မှာ 「မက်ဆေ့ခ်ျပို့နိုင်သူ」 ကို 「ကျွန်ုပ်၏ အဆက်အသွယ်များ」 လို့ ပြင်ဆင်ကာ မသိသူတွေ တိုက်ရိုက်ချတ်လာတာ လျှော့ချနိုင်ပါတယ်။
ပိတ်ထားတဲ့သူက သင့်ရဲ့ အွန်လိုင်းအခြေအနေ သို့မဟုတ် ပရိုဖိုင်ဓာတ်ပုံကို မမြင်စေချင်ရင် အဲဒီ ကိုယ်ရေးလုံခြုံမှု ဆက်တင်စာမျက်နှာမှာပဲ 「နောက်ဆုံးအွန်လိုင်းတက်ချိန်」「ပရိုဖိုင်ဓာတ်ပုံ」「ဖတ်ပြီးကြောင်း အသိပေးချက်」 တွေရဲ့ မြင်နိုင်မှု အတိုင်းအတာကို ပြင်ဆင်ပါ။
ပိတ်ထားရင် တစ်ဖက်လူ မက်ဆေ့ခ်ျပို့တဲ့အခါ ပို့မရဘူးလို့ ပြသတာ ဒါမှမဟုတ် အမှတ်ခြစ်တစ်ခုပဲ ပေါ်တာဖြစ်နိုင်ပြီး သင်အွန်လိုင်းရှိမရှိ သူတို့ များသောအားဖြင့် အတည်ပြုနိုင်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။ သင်ကိုယ်တိုင် ပိတ်တာကို ပြန်ဖွင့်လိုက်ရင် တစ်ဖက်လူ မက်ဆေ့ခ်ျ ပြန်ပို့နိုင်ပါပြီ။ ဒါပေမဲ့ အရင်စကားပြောအခြေအနေကို အလိုအလျောက် ပြန်ရောက်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။
ပိတ်တာက တိုင်ကြားတာ (report) နဲ့ မတူပါဘူး။ တစ်ဖက်လူမှာ နှောင့်ယှက်မှု၊ လိမ်လည်မှုတွေ ရှိရင် ပရိုဖိုင်စာမျက်နှာမှာ 「တိုင်ကြားရန်」 ကို ရွေးပြီး Telegram က ကိုင်တွယ်စေသင့်ပါတယ်။ ပိတ်လိုက်ရုံနဲ့ မပြီးပါဘူး။
နောက်ဆုံး သတိပေးချက်။ ဒီစာမျက်နှာက အသုံးပြုနည်း လမ်းညွှန်ဖြစ်ပြီး Telegram ရဲ့ တရားဝင် စာမျက်နှာ မဟုတ်ပါဘူး။ လုပ်ဆောင်ချက် အတည်ပြုလိုတာဖြစ်စေ၊ ကလိုင်းယင့် ဒေါင်းလုဒ်လုပ်လိုတာဖြစ်စေ telegram.org၊ Google Play သို့မဟုတ် App Store က အချက်အလက်ကို အတည်ပြုပါ။